Semanatul reprezinta o lucrare deosebit de importanta, de care depinde intr-o mare masura germinatia, rasarirea, uniformitatea culturii si recolta obtinuta.
Primele culturi ce trebuie semanate la desprimavarare sunt cerealele paioase, lucerna, trifoiul, mazarea, dupa care urmeaza sfecla, inul si apoi floarea-soarelui (la sfarsitul lunii martie), iar mai tarziu, in cursul lunii aprilie, soia, porumbul si fasolea, in functie de evolutia temperaturii din sol.
Semanatul culturilor numai in ordinea mentionata, se face pentru a evita situatia in care se incepe insamantarea concomitenta a mai multor plante, ce se seamana la epoci diferite si care duce in final la intarzierea semanatului acestora.
Semanatorile se regleaza cu o deosebita atentie, pentru a se distribui cantitatea de samanta ce asigura numarul de plante stabilite la hectar si a realiza atat uniformitatea distantei dintre plante pe rand (la prasitoare), cat si adancimea de incorporare a semintelor.