In etapa actuala, culturile valoroase in conditii de irigare sunt porumbul, sfecla de zahar, lucerna, cartofii si binenteles culturile horticole. In general porumbul ocupa 60 % din suprafata asolamentului de culturi irigate. Dupa lucerna irigata 5-6 ani poate urma 3-4 ani in mocultura irigata porumbul. In cazul cand sunt cerinte si posibilitati, in asolamentul cu culturi irigate se poate introduce floarea soarelui, fasolea, soia, graul si orzul de toamna, cartoful, alcatuind un asolament de scurta durata.
Regimul de irigatie al unei culturi se refera la modul cum se administreaza apa de irigat in timp. In acest scop trebuie sa se cunoasca bilantul apei, norma de irigatie, irigatia de aprovizionare, norma de udare, momentul de udare si graficul udarii.
Bilantul apei poate fi in circuit inchis iar apa necesara plantelor provine din precipitatii si irigatii. In circuit deschis cand radacinile plantelor pot fi aprovizionate de apa freatica prin capilaritate.
Graficul udarilor reprezinta ordinea tuturor udarilor pe culturi si perioade de irigatii si este necesar sa se intocmeasca atat pentru a dimensiona canalele cat si pentru organizarea lucrarilor de udare.